• slajd1
  • slajd02
  • 04
  • slajd3
  • 06

KURS „KELNER & BARMAN”

Dnia 26 października w naszej szkole odbył się kurs branżowy podnoszący kompetencje zawodowe dla uczniów szkół hotelarskich. Wzięli w nim udział uczniowie technikum hotelarskiego i informatycznego  oraz  nauczyciele przedmiotów hotelarskich.
Uczestnicy kursu nauczyli się sztuki „sabrage”, czyli otwierania butelki szampana za pomocą szabli. Geneza sabrage (od francuskiego un sabre oznaczającego szablę) – sięga czasów wojen napoleońskich. Szabla była podstawową bronią kawalerzystów Napoleona, a i okazji do świętowania im nie brakowało, dlatego spopularyzowali oni wówczas zwyczaj otwierania butelki szampana właśnie szablą. W dzisiejszych czasach ten efektowny sposób otwierania butelki stosuje się na  różnych imprezach okolicznościowych.
Uczniowie poznali również historię baru, rodzaje szkła barowego i restauracyjnego oraz fizjologię mieszania napojów. Ponadto przygotowywali różne drinki: aperitif, short, long, soft  czy rekonstruktory  samopoczucia. Przygotowane i udekorowane zostały pokazowe drinki w ananasie, kokosie i klasyki światowych barów.
Kurs został przeprowadzony przez  akredytowaną przez Kuratorium Oświaty Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika. 

 

Agnieszka Szczepanik

  • Powered by Joomla!®
    Joomla template by ByJoomla.com.